Przepisy kulinarne
Jakie potrawy można przygotować z Naszego makaronu
Jakie potrawy można przygotować z Naszego makaronu
Składniki: 35dag makaronu (krajanka, rurki, świderek), 1kg kwaśnych jabłek (np. antonówki), 2/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 jajka, 1 szklanka śmietany 18%, 1 łyżeczka masła, 4 łyżeczki rodzynek,
2 łyżki cynamonu;
do przygotowania naczynia: 1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej.
Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonym wrzątku, przelać zimną wodą i osączyć. Rodzynki sparzyć i osączyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki, cynamon, makaron, śmietanę oraz jabłka i wymięszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać bułkę tartą i napełnić przygotowaną masą. Na wierzchu rozłożyć wiórki masła. Potrawę zapiekać 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C. Podawać na gorąco.
(4 porcje)
Składniki: 25dag makaronu (wstążki, rurki), 20dag kiełbasy szynkowej lub krakowskiej, 1 cebula (3dag),
2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz;
do przygotowania naczynia: 1 łyżka margaryny, 1 łyżka bułki tartej.
Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonym wrzątku, zahartować zimną wodą i osączyć. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Makaron wymieszać z cebulą, 1 łyżką masła, kiełbasą,
1 łyżkąnatki pietruszki oraz pieprzem (w razie potrzeby również z solą) i przełożyć do naczynia. Posypaćbułką tartą, na wierzchu rozłożyć kawałki masła, posypać posypać pozostałą natką i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C. Podawać z surówką.
(4 porcje)
Składniki: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka,
1 seler naciowy, 25dag pomidorów, 4 łyżeczki oleju, 30dag mielonej wołowiny, sól i czarny pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 4 listki świeżej bazylii lub 1 łużeczka suszonej,
1/2 szklanki bulionu mięsnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki czerwonego wina, 40dag makaronu „wstążki” lub fettuccine, starty parmezan.
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewke obrać, seler oczyścić, jedno i drugir pokroić w drobną kostkę. pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić warzywa bez pomidorów i krótko poddusić. Dodać mielone mięso, podsmażyć. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze kilka minut, a następnie wlać bulion. Dodać pomidory i koncentrat. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45 min. Wlać wino i poddusić jeszcze przez 10 min. Tymczasem w dużym garnku zagotować około 4l osolonej wody i ugotować makaron wg przepisu. Odcedzić, nałożyć na talerze. Podawać z sosem i startym parmezanem.
(4 porcje)
Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (35dag), 1 średnia cebula, 25dag pieczarek, 2 łyżki masła, sól i pieprz, 200ml wytrawnego białego wina, 300g śmietany 22%, 15dag mrożonego groszku, starta gałka muszkatołowa, 50dag spaghetti, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki startego parmezanu.
Sposób przygotowania: Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na pasma szerokości mniej więcej palca. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki dobrze oczyścić i pokroić na plasterki. Maslo rozgrzać na patelni i smażyć na nim mięso przez 3 min, po czym zdjąć z patelni, posypać solą i pieprzem i odstawić. Na pozostawionym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i dusic około 5 min na średnim ogniu. Grzyby z cebulą podlać białym winem i zagotować. Mieszając dodać śmietanę oraz mrożony groszek. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać mięso i wszystko razem dusić około 10 min. W tym czasie ugotować spaghetti w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Natkę pietruszki opłukać, listki zerwać, drobno posiekać i dodać do sosu. Makaron odcedzić na sitku i w dużej misce wymieszać z sosem z miesem oraz startym parmezanem.
(4 porcje)
Składniki: 125 g makaronu,1 filet z piersi z kurczaka,1/2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1/2 łyżki masła, 1 mała cukinia, 80 ml śmietany 30%, bazylia
Sposób przygotowania: Ugotować makaron al dente. Kurczaka pokroić na małe kawałki i doprawić solą, pierzem oraz curry a następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową przeciśniętego przez praskę czosnku. Na patelni na reszcie oliwy i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), na koniec dodać resztę czosnku. Dodać cukinie pokrojoną w kostkę, przyprawić solą i pieprzem mieszając smażyć przez ok. 5 minut, aż zmięknie i miejscami się zrumieni. Dodać pokrojonego kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Makaron wcześniej ugotowany, dodać do całości wymieszać i podgrzać. Posypać bazylią i podawać.
(2 porcje)